Greek Armenian Bulgarian English French German Russian Turkish

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΦΩΤΗ ΚΟΝΤΟΓΛΟΥ

    Ο σύνδεσμός μας στα πλαίσια ανάπλασης του κοινωνικού ιστού και δικτύωσής του με άλλους συλλόγους και πολιτιστικούς φορείς με στόχο την εξωστρέφεια της πόλης μέσω του παραγόμενου πολιτιστικού προϊόντος συνδιοργάνωσε με την Δ.Κ.Ε.Π.Π.Α.Κ. (Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Πολιτισμού – Παιδείας– Αθλητισμού Κομοτηνής) και την Μητρόπολη Μαρωνείας και Κομοτηνής εκδήλωση για τον ΦΩΤΗ ΚΟΝΤΟΓΛΟΥ.

    Ο Φώτης Κόντογλου θεωρείται από πολλούς, πρωτοπόρος οδηγητής και διαμορφωτής του νεοελληνικού πολιτισμού.

    Το έργο του αποτελεί για εμάς τους Έλληνες πηγή αυτογνωσίας και κίνητρο για υψηλούς οραματισμούς και πηγή έμπνευσης για νέες δημιουργίες, προκειμένου να συνεχίσουμε την απρόσκοπτη συνέχεια του Αρχαίου, του Βυζαντινού και του Νεοελληνικού πολιτισμού.

100 0993

    Ομιλητής ο επίκουρος καθηγητής του τμήματος Ιστορίας – Εθνολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου κύριος Γιώργος Τσιγάρας.

    Η επιτυχία της εκδήλωσης ήταν πολύ μεγάλη για τους εξής λόγους:

  1. Υπήρξε το αδιαχώρητο από το πλήθος του κόσμου.
  2. Παρίσταντο ο Δήμαρχος και όλες οι αντιπολιτευόμενες παρατάξεις του Δήμου. Ο Σεβασμιώτατος, η πρόεδρος της ΔΕΠΠΑΚ κ. Ν. Λιβεριάδου, ο πολιτευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Χαρίτου και πολλοί πρόεδροι και μέλη συμβουλίων πολιτιστικών συλλόγων της πόλης.
  3. Παράλληλα με την εκδήλωση εκτίθεντο αυθεντικά έργα του Φώτη Κόντογλου.

   100 0904

100 0823

   Την έναρξη της εκδήλωσης έκανε ο διευθυντής του Συνδέσμου Φίλων Καραθεοδωρή κ. Ανέστης Βακιάνης. Ακολούθησε η γραμματέας του Συνδέσμου Φίλων Καραθεοδωρή κ. Λία Μπαχτσετζή παρουσιάζοντας το βιογραφικό του ομιλητή. Κατόπιν ο ταμίας και ειδικός μελετητής έργων του Φώτη Κόντογλου κ. Β. Κέκκερης παρουσίασε το περιεχόμενο και την ιστορία των εκτειθειμένων  έργων. Ο ομιλητής με λόγο όμορφο, μεστό και πλήρη νοημάτων και μηνυμάτων μας ζωγράφισε τον Φώτη Κόντογλου με τον λόγο του.

    Ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε τον ομιλητή και επί χρόνια συνεργάτη του από την Μητρόπολη Ξάνθης και τώρα Μαρωνείας κ. Τσιγάρα και μας σκιαγράφησε την σπουδαιότητα του έργου του Φώτη Κόντογλου για τον ελληνισμό.

    Η εκδήλωση έκλεισε με μία έκπληξη. Ο σύμβουλος επί των αποκτημάτων του μουσείου Καραθεοδωρή παρέδωσε στον δήμαρχο την σφραγίδα του Πανεπιστημίου της Σμύρνης το λεγόμενο ΦΩΣ ΕΞ ΑΝΑΤΟΛΩΝ και ο δήμαρχος κ. Πετρίδης το παρέδωσε στον διευθυντή του μουσείου κ. Σ. Λιπορδέζη για να πάρει τη θέση που της αρμόζει στο μουσείο.

    Παραθέτουμε παρακάτω την αναφορά του Διευθυντή του Συνδέσμου κ. Ανέστη Βακιάνη για τον βίο και πολιτεία του Φώτη Κόντογλου.

ΒΙΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΤΟΥ ΦΩΤΗ ΚΟΝΤΟΓΛΟΥΣ

   Κυρίες και κύριε, αξιότιμοι προσκεκλημένοι μας – Σεβασμιότατε, κύριε Δήμαρχε, κυρία Πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης Πολιτισμού, Παιδείας και Αθλητισμού Κομοτηνής. Η ευθύνη να κατανοείς βαθύτερες ανάγκες, να κερδίζεις την εμπιστοσύνη, να ενώνεις με την δύναμη σου τους πολλούς, να προτάσσεις την δύναμη της συνεργασίας, να δημιουργείς αξία, να γίνεσαι αυτός που πρέπει που πρέπει να κάνει το βήμα εμπρός.

    Οραματιζόμαστε και σχεδιάζουμε την επόμενη ημέρα μας με τις καλύτερες προοπτικές για τους ανθρώπους μας.  

    Στο ζωγραφικό έργο του Φώτη Κόντογλους, μιας μεγάλης μορφής της νεοελληνικής τέχνης με μια αναδρομής το έργο του ζωγράφου και καλλιτέχνη αφιερώνεται η σημερινή ημερίδα.

    Ο ζωγράφος που πρωτοστάτησε στο κίνημα για την στροφή της ελληνικής τέχνης του 20 αιώνα, προς την πνευματική ένταση της βυζαντινής παράδοσης και την δροσιά της λαϊκής ζωγραφικής.       

    Η ζωγραφική του ελκύει τόσα χρόνια μετά τον θάνατο του, την αγάπη του κόσμου και το ενδιαφέρον των μελετητών για σωστή προβολή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. 

    Ανιχνεύοντας την αληθινή φυσιογνωμία του πρωτοπόρου και οδηγητού στους αισθητικούς του προσανατολισμούς, στην καλλιτεχνική και πνευματική του πορεία, με την κατά το δυνατό αυθεντική ερμηνεία των προθέσεων του δημιουργού.

    Σήμερα, με την αμφισβήτηση και την απομυθοποίηση των πάντων, ο άνθρωπος αισθάνεται την ανάγκη, περισσότερο ίσως από κάθε άλλη φορά, να αναζητήσει  και να γνωρίζει τις ρίζες για να στηριχτεί σε αξίες που άντεξαν στο πέρασμα του χρόνου. Και αναμφίβολα το έργο του Φώτη Κόντογλους αποτελεί για εμάς τους Έλληνες πηγή αυτογνωσίας, κίνητρο για υψηλούς οραματισμούς και νέες δημιουργίες.        

    Ο Φώτης Κόντογλους έμελλε να παίξει πρωταρχικό ρόλο στη διαμόρφωση του νεοελληνικού πολιτισμού τόσο ως ζωγράφος όσο και ως συγγραφέας.

    Παρακολουθώντας τα καλλιτεχνικά ρεύματα της εποχής του στην ευρωπαϊκή τέχνη, με σπουδές στην Αθήνα και στο Παρίσι κατάφερε να δημιουργήσει μέσα από αυτά τα βιώματα του μια τέχνη προσωπική, βαθιά  επηρεασμένη από την Ελληνική παράδοση.

    Αν και τον συγκινούσαν ιδιαίτερα η Ελληνική τέχνη και η ευρωπαϊκές καλλιτεχνικές παραδόσεις, και ακόμα η Αιγυπτιακή και Περσική ζωγραφική, γι’ αυτόν “τέχνη των τεχνών” ήταν η Βυζαντινή.

    Την μελέτησε με πίστη και αγάπη και αποκάλυψε τα μυστικά της. Δεν είναι  ωστόσο λιγότερο σημαντικό το κοσμικό του έργο, που διακρίνεται για την ποικιλία των θεμάτων και την τελειότητα της τεχνικής. Η αναδρομή αυτή στο πλούσιο και πολυσήμαντο έργο του είναι και μάθημα ιστορίας, καθώς ο ζωγράφος καταγράφει σκηνές και μορφές της ιστορίας. Και της μυθολογίας, μας ιστορεί εκκλησίες, αποτυπώνει την φύση, εικονογραφεί παραμύθια και ταξίδια, με λίγα λόγια  ξαναζωντανεύει με εικόνες το παρελθόν και όσα εκείνος ζει.

    Προβάλλει με τον καλύτερο τρόπο τα πολιτιστικά επιτεύγματα της χώρας μας  και καταδεικνύει την απρόσκοπτη συνέχεια του αρχαίου, του Βυζαντινού και του Νεοελληνικού πολιτισμού.

    Σημερινός μας ομιλητής θα είναι ο Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Ιστορίας – Εθνολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Γεώργιος Χρ. Τσιγάρας.

100 0847

100 0912

Με τη χρήση της ιστοσελίδας αποδέχεστε την χρήση Cookies Περισσότερες Πληροφορίες εδώ.