Greek Armenian Bulgarian English French German Russian Turkish

Ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΦΙΛΩΝ ΚΑΡΑΘΕΟΔΩΡΗ ΣΤΟ 10ο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΘΡΑΚΩΝ

 

    Ο Σύνδεσμος Φίλων Καραθεοδωρή έδωσε το παρών στο 10ο παγκόσμιο συνέδριο Θρακών με αναφορά στο σπουδαίο γένος Καραθεοδωρή από την Αδριανούπολη.

    Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φίλων Καραθεοδωρή κ. Αθανάσιος Λιπορδέζης ήταν ο πρώτος ομιλητής μετά τους χαιρετισμούς των επισήμων με  θέμα  «Αναζητούμε σπάνιες ρίζες, υπέροχα βλαστάρια και πολύτιμους καρπούς από την Θρακική γη του παρελθόντος για να καλλιεργήσουμε ένα ελπιδοφόρο μέλλον με προοπτική. Διότι όταν σπέρνεις ιδανικά, φυτρώνουν αρετές και θερίζεις αξίες».

sunedriothrakon

    Το αγλαόκαρπο δέντρο των Καραθεοδωρή φυτρώνει το 1750 στην Αδριανούπολη της Θράκης, την μητρόπολη όλων των Θρακών, ο πρώτος ένδοξος και σπουδαίος ο Στέφανος Καραθεοδωρή γεννιέται το 1789. Αν και μεγάλωσε ορφανός από πατέρα τα καταφέρνει περίφημα. Στο σχολείο ευτυχεί να έχει συμμαθητή τον μετέπειτα μεγάλο Άγιο της Θράκης Μαρτυρικό Πατριάρχη Κύριλλο τον Στ΄ που είναι και ο σημαιοφόρος του σχολείου. Σπουδάζει στην Ιταλία έξι πανεπιστημιακές σχολές Ιατρική, Φιλοσοφία, Θεολογία, Φυσική, Χημεία, Μαθηματικά. Χορηγός σ’ όλη αυτή την προσπάθεια ήταν ο Κύριλλος. Μαθαίνει να μιλά και να γράφει 17 γλώσσες!!! και ταυτόχρονα αποκτά ως χόμπι πλήρη μουσική μόρφωση έως τα υψηλότερα επίπεδα.

    Ως αντίδωρο της προσφοράς που δέχτηκε από τον συμπατριώτη τον Κύριλλο ανταποκρίνεται στο κάλεσμά του να προσφέρει τις υπηρεσίες του στην αναμόρφωση της παιδείας στην γενέτειρά του Αδριανούπολη.

    Έτσι αναμορφώνει το φημισμένο και στην Ευρώπη Γυμνάσιο Αδριανούπολης και δίνει με ενεργό δράση και πρωτοβουλίες, αναζωογόνηση στον φιλεκπαιδευτικό σύλλογο Αδριανούπολης που συνεχίζει προς μεγάλη ικανοποίηση όλων των Θρακών την ιστορία του και την δράση του στην Ορεστιάδα με ικανούς ανθρώπους που θα παράγουν πνευματικούς καρπούς αντάξιους των προγόνων μας.

    Όπως επίσης σημαντικό και σημειωτέον ότι τον μέγα αυτόν ιατροφιλόσοφο τιμούν με σύλλογο, προτομή και δράση, οι κάτοικοι της Ν. Βύσσας. Η ίδρυση της Ιατρικής σχολής στην Κωνσταντινούπολη, την οποία διηύθυνε 40 χρόνια, το συγγραφικό του έργο, η αξιόλογη και μεγάλη βιβλιοθήκη του είναι το σκιαγράφημά από το πολυσχιδές έργο του που είναι πολύ  δύσκολο ν’ αναφερθεί κανείς με λίγες σειρές και σε λίγο χρόνο.

    Κλείνουμε την συνοπτική αυτή αναφορά επιλέγοντας ως  κορυφαίο μήνυμα για τους σκοπούς και του συνεδρίου μας, την επιγραφή που ζήτησε να βάλουν στον τάφο του «Δούλος εών Χριστού ουδέν έργο μέγα ήνυσα. Αλλ’ ώσπερ όφειλον τούτο περώσας απήλθον» που σημαίνει «Υπήρξα δούλος του Χριστού και δεν έκανα κάτι πολύ σημαντικό, αλλά όπως όφειλα αφού έκανα αυτά που μπορούσα απήλθον». Θα ήθελα στο σημείο αυτό να τονίσω ότι οι στενές οικογενειακές σχέσεις της οικογένειας Καραθεοδωρή με τον σπουδαίο Άγιο της Θράκης υπήρξε καταλυτική και όλες τις επόμενες γενιές. Και τούτο είναι πολύ σημαντικό γιατί οι Καραθεοδωρή κατείχαν υψηλές κοινωνικές θέσεις και αξιώματα. Έτσι η εμβέλειά τους σε συνδυασμό με έναν χριστιανικό τρόπο ζωής δημιουργούσε ισχυρούς πυλώνες για την θεμελίωση των Ελληνοχριστιανικών αρχών και ιδεών, στους οποίους θα στηρίζονταν το έθνος για να γράψει τις χρυσές σελίδες της επανάστασης το 1821.

    Ο γιος του Στεφάνου, ο Αλέξανδρος, μέγας νομικός και πολιτικός. Αυτός μιλούσε και έγραφε 16 γλώσσες. Εκπροσώπησε την Οθωμανική αυτοκρατορία στην συνθήκη του Βερολίνου υπό τον Βίσμαρκ το 1878. Αυτά που έγιναν τις τρεις εκείνες μέρες και τα οποία πληροφορούμαστε από τα 170 περίπου τηλεγραφήματα που αντάλλαξε ο Αλέξανδρος τις μέρες εκείνες με τον Σουλτάνο πραγματικά αξίζει να ασχοληθούμε σε επόμενο παγκόσμιο συνέδριο Θρακών. Υψηλό επίπεδο γεωστρατηγικής και πολιτικής που αναδεικνύουν το υψηλό IQ του Αλέξανδρου Καραθεοδωρή. Σε όσα έγιναν εκείνες τις μέρες οφείλεται η γεωγραφική διαμόρφωση της Θράκης που έχουμε σήμερα.

    Στον Αλέξανδρο και τους λεπτούς χειρισμούς του επίσης οφείλονται η κατάργηση της επαχθούς συνθήκης του Αγίου Στεφάνου, η απελευθέρωση της Ελλάδας μέχρι τον Άραχθο ποταμό και κάποια ζητήματα της επισημοποίησης της ελληνικής γλώσσας.

    Ο Αλέξανδρος Καραθεοδωρή υπήρξε και ηγεμόνας της Σάμου με τεράστια και πρωτόγνωρα για την εποχή έργα οδοποιίας, αποχέτευσης, γεφυροποιίας και άλλα.

    Από τον Αλέξανδρο θέλω να κρατήσουμε για το συνέδριό μας το μήνυμα που μας εκπέμπει η φράση του τότε πρωθυπουργού Χαρίλαου Τρικούπη για τον Αλέξανδρο Καραθεοδωρή, που γνώριζε τα πεπραγμένα του, προς τους Σαμιώτες «Ο Αλέξανδρος Καραθεοδωρή είναι το αγλάισμα του έθνους μας».

      Πάμε τώρα στον μεγάλο αυτόν Θρακιώτη Μαθηματικό τον μεγαλύτερο από την αρχαιότητα όπως ομολογούν σ’ όλη την οικουμένη.

    Ο Στέφανος Καραθεοδωρή είχε αδερφό τον Αντώνιο, ο οποίος παντρεύτηκε μία ανιψιά του Οικουμενικού Πατριάρχη Κύριλλου του Στ΄. Του Αντωνίου δισέγγονο είναι ο Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή. Η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται λέγαν οι πρόγονοί μας και πράγματι βλέπουμε στα σχολικά του τετράδια σχόλια και αφιερώσεις από δασκάλους του και μη. Ο Burgalts, ο νεοελληνιστής Legrand, ο Ιούλιος Βερν σε ηλικία μικρότερης των 10 ετών μεταξύ άλλων του γράφουν «Στον μικρό Κόστια που αν συνεχίσει έτσι θα γίνει ένας νέος Ευκλείδης». Θα αναφερθούμε παρακάτω σε μια σειρά γεγονότων που τον κατατάσσουν στους μεγάλους της επιστήμης διαχρονικά ώστε να παρέχει σε μας τους Θρακιώτες την άφθιτο δόξα ως προσφορά  στον Ελληνισμό, που από  την γένεση του αλλά και μέχρι σήμερα αποτελεί ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΔΩΡΟ ΣΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑ. Και λέω μέχρι σήμερα γιατί και σήμερα οι πλέον διακεκριμένοι επιστήμονες στον κόσμο είναι Έλληνες.

     Ο Καραθεοδωρή λοιπόν ενώ έχει σπουδάσει πολιτικός μηχανικός εν μέσω πολλαπλών διακρίσεων και βραβεύσεων με εξέχουσα επαγγελματική θέση με προοπτική καριέρας, στα έργα του φράγματος του Ασιούτ, του Ασουάν και την πυραμίδα του Χέοπος, την εγκαταλείπει σε ηλικία παρακαλώ 27 ετών για να ασχοληθεί με τα Μαθηματικά, τα οποία όπως δηλώνει δίνουν νόημα στην ζωή του με την ικανοποίηση που του προσφέρουν.

     Και σπουδάζει Μαθηματικά στο κατ’ εξοχήν Μαθηματικό κέντρο της εποχής που είναι το Βερολίνο και το Gottingen. Εκεί δρουν οι κορυφαίοι του κόσμου, οι αυτοκράτορες των επιστημών ο Klein, ο Swartz, ο Minkowski, ο Einstein, ο Hilbert Frobenious, ο Sοmmerfield και πόσοι άλλοι.

    Όλοι μένουν άφωνοι από την πτυχιακή του εργασία με την οποία λύνει θέματα με τα οποία στο παρελθόν είχαν ασχοληθεί οι κορυφαίοι Μαθηματικοί όπως Euler, Gauss, αφοί Bernoulli και άλλοι.

     Κατάπληκτοι δηλώνουν «αγχίνοια του εφευρίσκειν περηφανής». Αυτή είναι η αρχή μιας λαμπρής φωτοδότρας πορείας στον ουρανό της επιστήμης.

       Καταξιώνεται ως καθηγητής από τους μαθητές του αλλά και τους συνεργάτες του. Αναζητείται από τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια της Ευρώπης και της Αμερικής.

      Στα παγκόσμια συνέδρια καθιερώνεται ως ο σύνεδρος που προσέδιδε τη μεγάλη και μοναδική αξία σ’ αυτά.

    Η βοήθεια που παρέχει στις μαθηματικές πράξεις για την απόδειξη της γενικής θεωρίας της σχετικότητας στον Einstein τον υποχρεώνει ν’ απαντήσει σε μία επιστολή του προς τον Καραθεοδωρή. «Βρίσκω την παράγωγό σας υπέροχη» και σ’ άλλο σημείο «Αν μπείτε στον κόπο να μου λύσετε το πρόβλημα των κλειστών γραμμών του χρόνου τότε προσκυνώ σας. Αυτό αξίζει τον ιδρώτα των καλλιτέρων».

     Το 1936 θεσπίζεται το βραβείο Fields των Μαθηματικών, το λεγόμενο Nobel Μαθηματικών που δίνεται κάθε 4 χρόνια σε μαθηματικούς κάτω των 40 ετών. Ο Καραθεοδωρή είναι επικεφαλής στην 1η επιτροπή μεταξύ των πέντε κορυφαίων μαθηματικών του κόσμου. Μάλιστα είναι αυτός που αποτολμά να παρουσιάσει στο κοινό και τις εργασίες των βραβευθέντων.

     Το έργο του τεράστιο. Τα άπαντά του 3 φορές εκδόθηκαν και εξαντλήθηκαν.

     Στο Μόναχο που έζησε τα περισσότερα χρόνια ίδρυσε την 1η κοινότητα της ελληνικής ομογένειας στο Ναό Μεταμόρφωσης του Σωτήρα, όπου ήταν και επίτροπος, κάτι το οποίο ήταν επιβεβλημένο καθήκον από γενεά σε γενεά.

    Την Ελλάδα υπηρέτησε περισσότερο από το εξωτερικό όπου είχε μεγάλη εμβέλεια και κύρος ΑΛΛΑ κάθε φορά που η πατρίδα τον καλούσε εγκατέλειπε την όποια περίοπτη θέση κι αν κατείχε για να υπακούσει στο κάλεσμά της.

    Δύο φορές τον κάλεσε προσωπικά ο ίδιος ο Βενιζέλος. Την μία το 1919 για να ιδρύσει το Ιωνικό Πανεπιστήμιο της Σμύρνης, το λεγόμενο ΦΩΣ ΕΞ ΑΝΑΤΟΛΩΝ και μία το 1929 για να οργανώσει τα πανεπιστήμια Αθηνών και Θεσσαλονίκης. Με τον κανονισμό λειτουργίας του Καραθεοδωρή λειτούργησαν μισό αιώνα περίπου.

    Το ασφαλές συμπέρασμα που καταλήγω μετά από την 15-χρονη ενασχόλησή μου με τον Κ. Καραθεοδωρή και το καταθέτω ως απόσταγμα για το συνέδριό μας είναι για τον  Καραθεοδωρή η επιστήμη υπερτερεί της πολιτικής αλλά όχι της αγάπης για την πατρίδα.

    Αγαπητοί συμπατριώτες στο ένδοξο αυτό γένος των Καραθεοδωρή θα βρούμε πολλές ακόμα σημαντικές προσωπικότητες.

  Συνδέθηκαν οι σπουδαίοι αυτοί Θρακιώτες μέσω γάμων θυγατέρων τους με σπουδαία ονόματα της Νεοελληνικής Ιστορίας, όπως ο Μαυροκορδάτος, ο δήμαρχος Εμμανουήλ Μπενάκης, ο ιστορικός Παπαρηγόπουλος, ο πρύτανης Αντωνόπουλος, ο σπουδαίος επιστήμονας Γιάννης Αργύρης. Μέχρι τον Ρήγα Φεραίο και τον Καβάφη φθάνουν τα αποτυπώματά τους. Απόγονος Καραθεοδωρή είναι και ο εν ζωή μέγας καρδιοχειρουργός Αυξέντιος Καλαγκός, αποκαλούμενος «άγιος μικρών παιδιών» τον οποίο πρέπει ίσως να καλέσουμε στο επόμενο συνέδριο.

     Σ’ αυτά τα πρότυπα μπορούμε αγαπητοί συμπατριώτες και πρέπει να στηρίξουμε τις προοπτικές μας για της Θράκη μας.

     Σήμερα το μουσείο Καραθεοδωρή στην Κομοτηνή είναι χώρος προσέλευσης πολλών ανά την οικουμένη επισκεπτών όπως και πολλών μαθητών σχολείων από όλη την Ελλάδα που παίρνουν τα παραπάνω μηνύματα για το υπέροχο αυτό βλάστημα της Θρακικής Γης.

  Ταυτόχρονα όμως σας μεταφέρω και τα ελπιδοφόρα μηνύματα που λαμβάνουμε εμείς μέσω του βιβλίου των εντυπώσεων στα οποία αποτυπώνονται όλα όσα θα θέλαμε να μεταδώσουμε εμείς οι Θράκες και μέσω του συνεδρίου μας προς όλο τον κόσμο που είναι περηφάνια επειδή κατέχουμε τέτοιους εθνικούς θησαυρούς, τόνωση των δυνάμεών μας στη δύσκολη αυτή εποχή και έμπνευση να προχωρήσουμε το ίδιο δρόμο που είναι και ο μονόδρομος για ελπίδα και προοπτική και για τη Θράκη και για την Ελλάδα.

 

 

Με τη χρήση της ιστοσελίδας αποδέχεστε την χρήση Cookies Περισσότερες Πληροφορίες εδώ.